štvrtok 8. novembra 2012

Háčkovaný kvet (na želanie)

Pamätáte si ešte na článok o čelenke, ktorú som minulý rok približne v takomto období štrikovala/háčkovala? Ak nie, pripomeňte si ho TU. No a už vtedy mi pár dievčat písalo, že by chceli návod. Prinášam vám teda aspoň návod na kvietky, ktoré sa háčkujú. Čelenka je veľmi jednoduchá a myslím, že ňou sa zaoberať nemusíme. Tak som teda vzala zbytok vlny po háčkovaní baretky a pri svetle lampy fotila postup. A teraz sa trochu potrápim s prekladom stehov, keďže pre mňa sa volajú single crochet, double crochet, half-double crochet atď. :D

1. Začneme jednoducho. Vlnu si pripravíme na háčik ako pri každom novom háčkovaní. Ďalej je len na vás, či začnete retiazkou, alebo tzv. "magic loop". Ja som začala retiazkou, stačí 5 retiazkových stehov a spojiť s prvým retiazkovým stehom. (Pokiaľ plánujete svoj kvet s väčším počtom lupienkov, pridajte stehy.)
2. V ďalšom kroku spravíme 3 retiazkové stehy, ktoré sa počítajú ako prvý polostĺpik. Po nich nasleduje klasický polostĺpik a jeden retiazkový steh, čo zopakujeme 7-krát. Výsledok je teda 8 polostĺpikov, oddelených retiazkovými stehmi. Na konci spojíme s prvým retiazkovým stehom pevným očkom.
3. Tu prichádza zložitejšia časť. Začneme háčkovať do vzniknutých "dierok" v predchádzajúcom rade. Spravíme teda pevné očko, ktorým sa dostaneme do prvej "medzierky". 1-krát retiazkový steh a začneme plastické dlhé stĺpiky alebo aj popcorn stehy: 
Ja ich robím tak, že si spravím 5-krát dlhý stĺpík (v tej istej medzierke), otočím si kvet rubom dopredu (nezabudneme si prehodiť aj pracovnú vlnu) a spravím pevné očko do prvého z týchto piatich dlhých stĺpikov. Stehy nám vystúpia krásne dopredu. Otočím si naspäť kvet aj s pracovnou vlnou a pokračujeme v práci. 
3-krát retiazkový steh a presunieme sa do ďalšej medzierky, kde opäť spravíme popcorn steh. Takto pokračujeme opäť v každej medzierke okolo. 
Výsledok je 8 popcornových stehov oddelených vždy tromi retiazkovými stehmi. Na konci spojíme s prvým retiazkovým stehom pevným očkom.
4. Spravíme si pevné očko do vzniknutej medzierky pod trojitou retiazkou. Teraz je postup nasledovný: 1x retiazkový steh, 2x polostĺpik, 3x dlhý stĺpik, 2x polostĺpik, 1x retiazkový steh a 1x pevné očko (všetko v jednej medzierke). Tým vznikol lupienok :) Ďalši začneme pevným očkom do ďalšej medzierky a celý postup zopakujeme. Výsledok je 8 lupienkov, spojíme pevným očkom s prvým lupienkom.
5. Táto časť je zase trošku ťažšia. Potrebujeme si vytvoriť retiazkové základy pre ďalšie lupienky. (Ak sa vám zdá kvet dostatočne veľký, môžete ho ukončiť. Je na vás akú veľkosť chcete :)
Spravíme pevné očko do stredu lupienku následovne: háčik prepichneme zozadu stredom lupienka, vpredu naberieme vlnu a vrátime sa nazad. Tým dosiahneme, že začneme v strede lupienka vzadu. Spravíme 5 retiazkových stehov a následne zopakujeme pevné očko do stredu ďalšieho lupienka. Takto spravíme retiazky po celom obvode, máme teda celkovo 8 retiazok po 5 stehov. Spojíme posledný retiazkový steh s  prvým pevným očkom.
6. Začneme háčkovať do vytvorených medzierok pod piatimi retiazkami. Poradie je nasledovné: 1x pevné očko, 1x retiazkový steh, 3x polostĺpik, 2x dlhý stĺpik, 3x dvakrát nahodený dlhý stĺpik (trojitý), 2x dlhý stĺpik, 3x polostĺpik, 1x retiazkový steh, 1x pevné očko (všetko v jednej medzierke). Máme jeden lupienok, toto zopakujeme v  každej ďalšej medzierke. Spolu máme 8 lupienkov, spojíme pevným očkom s prvým lupienkom. Ukončíme kvet, alebo pokračujeme. 
Moja čelenka mala kvet s deviatimi lupienkami namiesto 8, ale to si viete jednoducho spraviť koľko len chcete. Začli by ste 9 popostĺpikmi v druhom kroku ;) A taktiež je o jedno poschodie väčší, čo by ste dosiahli pridaním ďalších retiazok a na ne väčšími lupienkami (ľahko si pripočítate pár stĺpikov naviac, poprípade aj nahadzujete trikrát ako ja).
Ak máte chuť na niečo farebnejšie, po každom ukončenom rade môžete vymeniť vlnu za inú farbu ;)

Tak dúfam, že ste to niekto pochopili alebo využili, krásne video som našla tu:

13 komentárov:

  1. Velmi pekny kvietok :) skoda len ze neviem hackovat iba vysivat :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jééj tiež viem háčkovať, naučila ma to kedysi babka a už som toho naozaj vela uhačkovala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wow.. to je dokonalé :D škoda že som nikdy nevedela háčkovať, štrikovať hej, ale háčkovanie..to proste neviem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a je to velmi jednoduche a este aj zabavnejsie ;) rychlo sa to naucis, ja som sa tiez sama naucila ;)

      Odstrániť
  4. Jeej, ty vies hackovat? U nas sa to dedi v rodine a ja som to porusila, tak kvoli tomu babka a mama na mna kukaju cez prsty... mna to proste nebavi :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D viem, som sa naucila 2 roky dozadu :) u nas nastastie nic taketo nededime, ale babka je velmi rada ked vidi ze nieco take robim veru ;)

      Odstrániť
  5. a dakujem vam vsetkym za krasne komentare zienky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pekný kvet. ďakujem. už je na čiapočke.

    OdpovedaťOdstrániť