piatok 1. marca 2013

Háčkovaná čiapka pre malú slečnu :)

Na mojej FB stránke som vám ukazovala, čo som nedávno háčkovala pre jednu malú slečnu. Mamina mi totiž od kolegyne doniesla veľa vlny a ako poďakovanie som pre ňu uháčkovala topánočky a čiapku pre práve narodenú vnučku. Musím sa priznať, že topánočky som skúšala prvý krát a ani takú malú čiapku som ešte nerobila, takže veľkosť som len odhadla. 
Fotky sú robené ešte v deň výroby a nie veľmi kvalitné, farebne to bola krásna sýta červená a tmavá modrá.
Celý návod nestíham, preto dnes len čiapočka, ktorá je jednoduchá a výroba trvá necelú hodinku ;)
 Nebudem vám presne hovoriť hrúbku vlny, v tom sa nevyznám. Dôležité je uvedomiť si s akou vlnou ideme pracovať a podľa toho pridať stehy naviac, prípadne vlnu použiť dvojmo. A rovnako si prispôsobíte aj veľkosť návodu, ak chcete pre väčšiu slečnu alebo pre seba, pridáte pár opakovaní v riadku ;) Ale háčik používam stále ten istý - 5.0mm. 

Bublinka: 2 x nahodiť, vpichneme do požadovaného očka(medzierky), nahodiť, pretiahnuť naspäť cez očko, nahodiť, pretiahnuť cez 2 očká, nahodiť, pretiahnuť cez 2 očká (2 na háčiku). Celé zopakujeme ešte raz v rovnakom očku, na záver nahodíme ešte raz a pretiahneme cez všetky 3 očká.
(Neviem ako sa volá táto technika, preto som si ju nazvala bublinka ;)

1.riadok: Začneme "čarovným kruhom". Samozrejme môžete aj retiazkovými očkami a spojiť do kruhu, ale odporúčam skôr čarovný kruh. Vytvoríte ním akúsi slučku, ktorú po vytvorení 1. riadku pekne stiahnete podľa potreby a neostane vám v čiapke diera ;) 
3 x retiazkové očko, 15 x dlhý stĺpik, v tomto momente stiahnete čarovný kruh, pretože nebudeme už pridávať ďalšie stehy v tomto riadku a pevným očkom spojíme posledný stĺpik s 3.retiazkovým očkom zo začiatku riadku. (15)

2.riadok: 3 x retiazkové očko, 2 x dlhý stĺpik v každej vzniknutej medzierke z predchádzajúceho riadku, pevným očkom spojíme posledný dlhý stĺpik s 3.retiazkovým očkom zo začiatku riadku. (30)
3.riadok: 3 x retiazkové očko, * 2 x dlhý stĺpik v ďalšej medzierke, 1 x dlhý stĺpik v ďalších dvoch medzierkach *, opakujeme od * po koniec riadku. (40)
4.riadok: 1 x retiazkové očko, otočíme si prácu rubom, celé dokola obhodíme krátkym stĺpikom, spojíme pevným očkom s retiazkovým očkom na začiatku riadku. (40)
5.riadok: 1 x retiazkové očko, otočíme si prácu lícom, 1 x krátky stĺpik v prvých dvoch medzierkach, bublinka v ďalšej medzierke, * 1 x krátky stĺpik v ďalších 3 medzierkach, bublinka v ďalšej medzierke *, opakujeme od * po koniec riadku ešte 8-krát a v poslednej medzierke spravíme 1 x krátky stĺpik, spojíme pevným očkom s retiazkovým očkom na začiatku riadku. (40)
6. riadok:  1 x retiazkové očko, otočíme si prácu rubom, celé dokola obhodíme krátkym stĺpikom, spojíme pevným očkom s retiazkovým očkom na začiatku riadku. (40)
7.riadok: 1 x retiazkové očko, otočíme si prácu lícombublinka v nasledujúcej medzierke, * 1 x krátky stĺpik v ďalších 3 medzierkach, bublinka v ďalšej medzierke *, opakujeme od * po koniec riadku ešte 8-krát, v posledných troch medzierkach 1 x krátky stĺpik, spojíme pevným očkom s retiazkovým očkom na začiatku riadku. (40)
8. - 15. riadok: zopakujeme 2 x riadky 4 - 7.
16. - 18. riadok: zopakujeme riadky 4 - 6.
19. riadok: 1 x retiazkové očko, voľne obhodíme račím stĺpikom, zakončíme a začistíme ;)

Račí stĺpik: je vlastne obrátený krátky stĺpik, háčkuje sa zľava doprava, pichnete háčik do očka(medzierky), nahodíte, pretiahnete naspäť, nahodíte a pretiahnete cez obe očká, pokračujete rovnako v ďalšom očku vpravo!


4 komentáre:

  1. Bože, to je úplne najrozkošnejšie na svete!!! Si strašne šikovná! Malá v tom bude určite krásna! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto je ta najzlatšia vec, akú som za poslednú dobe videla! Dokonalé! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Velmi chutnucke je to! Si sikovna :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tie sú krásne :)
    My onedlho očakávame prírastok do rodiny (bratranec), tak sa možno pokúsim niečo vytvoriť :)

    OdpovedaťOdstrániť